۷ راز انسانهای فوق سخنران
در این مقاله آموزشی هفت راز طلایی انسانهای فوق سخنران را به شما خواهم گفت که بر اساس سالها تجربه شغلی نگارنده و مطالعه سبک زندگی سخنرانان برتر جهان نوشته شده است. اگر میخواهید یک سخنور تمام عیار شوید یا فن بیان قوی داشه باشید بهتر است به این نکات توجه کنید تا سریعتر به هدف و خواسته خود برسید.
راز ۱: حداقل دو ساعت مطالعه مفید دارند
دیل کارنگی میگوید: «اگر مطالعه شخصی برای سخنرانی را جدی بگیرید و با اشتیاق آن را دنبال و آگاهانه تمرین کنید، مطمئن باشید روزی از خواب برخواهید خواست و خود را یکی از شایستهترین سخنرانان شهر و یا اجتماعتان خواهد یافت!»
بارها این مثل را شنیدیم که از کوزه همان برود تراود که در اوست. اگر میخواهید یک سخنران حاذق و کارآزموده شوید، علاوه بر تسلط به اصول و فنون سخنوری لازم است که کوزه درون را از دانش و اطلاعات تخصصی لبریز کنید و هیچ چیز به اندازه مطالعه کتاب در این زمینه به شما کمک نمیکند.
راز ۲: با فرهنگ لغت رفیق هستند!
امکان ندارد که یک سخنران تمام عیار را پیدا کنید که دامنه لغات محدود داشته باشد. کلمات ابزار اصلی اندیشیدن و سخنوری هستند و اصلاً نمیتوان تصور کرد که بتوانیم با دایره واژگان ضعیف کلام نافذ و تاثیرگذار داشته باشیم. وقتی دایره لغات خود را گسترش میدهید، سادهتر و واضحتر میتوانید آن چیزی را که در ذهن دارید بیان کنید.
البته منظور ما تعداد واژههایی که معنی آنها را میدانید نیست، بلکه آن گروه از کلماتیست که به صورت خودکار در زبان محاوره و گفتگو استفاده میکنید. بنابراین لازم است که آنقدر تمرینات هوش کلامی را انجام دهید تا این واژگان خاموش در کُنجِ حافظه تبدیل به لغات فعال شما شود و بتوانید بدون فکر کردن آنها را به کار ببرید.
راز ۳: هر روز یک درصد رشد میکنند
پرورش شخصیت از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار در داشتن فن بیان قوی است. هرچقدر که از نظر فردی بیشتر رشد کنید، بهتر میتوانید سخن بگویید! معمولاُ کمتر به این نکته اشاره میشود اما اغلب ضعفهای گفتاری ریشه در روان آدمی و فقدان عزت نفس دارند. اگر به موضوع رشد و توسعه فردی علاقهمند هستید اکیداً پیشنهاد میشود که اثر برجسته و ماندگار هفت عادت مردمان موثر (استفان کاوی) را حداقل ۳ بار بخوانید!
راز ۴: تمرینات صداسازی را انجام میدهند
مهمترین ابزار یک سخنران صدای رسا و استوار و پُرطنین اوست. تصور کنید که سر کلاس درس هستید و معلم با صدای ضعیف و بدون انرژی یک مطلب علمی را به دانشجویان توضیح میدهد. اولین برداشت شما چیست؟
قطعاً اینطور فکر میکنید که این فرد:
- به موضوع مسلط نیست
- عزت نفس و اعتمادبهنفس پایینی دارد
- خودش هم به چیزی که میگوید باور ندارد!
بنابراین ذهن شما متقاعد نمیشود که حرفهای مدرس را بپذیرد و از دوره آموزشی کمترین بهره را خواهید برد. میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که صدای ورزیده و قوی در تغییر اذهان عموم و متقاعد کردن انسانها بسیار حائر اهمیت است.
ما به صورت ناخودآگاه تحت تاثیر افراد خوش صدا قرار میگیریم. کافیست موشکافانه به روابط خود نگاه کنید، احتمالاً ردپایی از این موضوع را پیدا خواهید کرد! صدای گرم و دلنشین سخنران از همان ثانیه اول حضار را شیفته و مجذوب میکند و باعث میشود که به صحبتهای او توجه و اهتمام ویژه داشته باشند.
یک سخنران باید بتواند چندین ساعت با صدای رسا و بلند صحبت کند. این موضوع با گپ و گفتمانهای روزمره متفاوت است، چون در این گفتگوها شما زمان و فرصت استراحت دارید، اما سخنرانی اینگونه نیست و اغلب افراد بعد از چند دقیقه سخن گفتنِ بیوقفه با مشکل گرفتگی صدا و حنجره مواجه میشوند.
با توضیحات ارائه شده تصور میکنم شما نیز با من همعقیده باشید که صدا اصلیترین ستون فن بیان و سخنوریست. به همین دلیل است که سخنرانهای حرفهای با وجود برنامه کاری فشرده و ضیق وقت شدید، روزانه ۳۰-۶۰ دقیقه را به انجام تمرینات صداسازی اختصاص میدهند.
راز ۵: به علم متقاعدسازی مسلط هستند
معمولاً هدف از ارائه هر سخنرانی این است که در پایان حضار دست به یک اقدام خاص بزنند یا در زندگی خود یک تغییر بزرگ ایجاد کنند. یک سخنران برای اینکه بتواند ایدههایش را به ذهن مخاطب القا کند و کاری کند که شنوندگان سخن او را بپذیرند، باید به علم تغییر ذهن و متقاعدسازی مسلط باشد. چنانچه به این موضوع علاقهمند هستید، مطالعه کتاب پرفروش علم متقاعدسازی با شناخت مغز به شما دوست عزیز پیشنهاد میشود.
راز ۶: از قدرت تجسم ذهن استفاده میکنند
تمرین تصویرسازی ذهنی جزو مهمترین تمرینهاییست که لازم است قبل از اجرای هر سخنرانی انجام شود. این تمرین صرفاً مختص سخنرانی نیست و میتواند توسط معلمها، وکلا، فروشندهها، مذاکره کنندهها، اساتید دانشگاه و هر فردی که آرزو دارد فن بیان قوی داشته باشد استفاده شود. با انجام تمرین تجسم دو اتفاق در مغز رخ میدهد:
- مسیر عصبی بین نورونها سریعتر ساخته میشود
- اعتمادبهنفس شما در زمان اجرا افرایش پیدا میکند
راز ۷: پیادهروی روزانه یک اصل مهم است
آیا میدانید عادت مشترک سخنوران معروف چیست؟ این افراد ارزش ویژهای برای پیادهروی روزانه قائل هستند. تونی رابینز در کتاب معروف موفقیت نامحدود در ۲۰ روز به اهمیت پیادهروی روزانه در تمام فصول اشاره میکند. این موضوع روی صدا، خلاقیت و پویایی ذهن تاثیر شگفتانگیز دارد! دویدن نرم حجم ریهها را افزایش میدهد و چنانچه همراه با انجام تمرینات صداسازی باشد، تغییرات چشمگیر در کیفیت تن صدا ایجاد میشود.
همانطور که میدانید سخنرانی جزو پراسترسترین مشاغل است و دویدن اثر منفی استرس را روی هیپوکامپ مغز که مسئول حافظه و یادگیری است به شدت کاهش میدهد. همچنین باعث تنظیم آمیگدال مغز میشود و در شرایط چالشی و استرسزا مدیریت موثرتر و کارآمدتری خواهید داشت.
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهادمطالب زیر را حتما بخوانید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بسیار عالی و مفیدسپاس از تلاش و اگاهی شما به امر مهم فن بیان و سخنوری.