چرا داشتن فن بیان قوی بسیار ضروری است؟
لری کینگ عنوان میکند که افرادی که مهارت سخنوری حرفهای دارند، در بیشتر موارد به سرعت پلههای موفقیت را طی کرده و در جایگاه شغلی به قله میرسند.
من نیز با این گفته کاملاً موافق هستم. شما هر چقدر که متخصص و توانمند باشید، نیاز به یک ابزار تبلیغاتی قوی دارید تا مهارتها و توانمندیهایتان را آنطور که واقعاً هست، به دیگران معرفی کنید و بتوانید انسانها را ترغیب کنید تا به شما رجوع کنند و از تمام خدمات شما استفاده کنند.
این ابزار تبلیغاتی قوی، توانایی خوب حرف زدن و سخن گفتن است. بدون این ابزار شما شبیه یک انسان متخصص هستید که در غاز زندگی میکند و هیچکس از وجود او اطلاع ندارد! لطفاً این جمله مهم را یادداشت کنید: فن بیان باعث دیده شدن شما میشود و مطمئنم من و شما سر این موضوع اتفاق نظر داریم که در دیده شدن مزایا و منافع زیادی وجود دارد. اگر موافق نیستید، اشکالی ندارد، چند مثال برایتان عنوان میکنم…
✅ درآمد شما حداقل ۵ برابر میشود
✅ جمع کثیری از دوستان و هواداران را جذب میکنید
✅ از جاهای مختلف از شما دعوت به همکاری میکنند
✅ دایره ارتباطی و نفوذ شما در جامعه افزایش پیدا میکند
باز هم از مزایای داشتن فن بیان قوی بگویم یا کافیست؟
در ادامه این مقاله به چهار نکته مهم در مورد فن بیان اشاره خواهیم کرد و از زوایای مختلف آنها را بررسی میکنیم.
فن بیان به مفهوم پرحرفی نیست
به این موضوع بارها در مقالات و آموزشها اشاره کردم، اما اجازه بدهید برای دوستانی که اولین بار هست در جمع ما حضور پیدا میکنند، مجدداً توضیح بدهم.
برخی تصور میکنند فن بیان به مفهوم پرحرفی و پرچانه بودن و خوردن سر دیگران است! اما این موضوع کاملاً اشتباه است. اتفاقاً یکی از مباحث مهم در فن بیان مهارت گوش دادن موثر است. چرا این مهارت مهم است؟ برای اینکه بتوانید افکار و باورهای مخاطب را بشناسید و با او ارتباط موثر برقرار کنید. فردی که همیشه مشغول حرف زدن است، هیچوقت نمیتواند به درستی انسانها را بشناسد.
فن بیان به این مفهوم است که بتوانید به گونهای صحبت کنید که انسانها به برقراری ارتباط با شما علاقهمند شوند.
فن بیان به این مفهوم است که بتوانید یک ویترین اصیل و لاکچری از مهارتها و توانمندیهایتان نشان دهید تا دیگران مشتاق شوند برای استفاده از دانش و تجربه و خدمات شما هزینه پرداخت کنند.
فن بیان به این مفهوم است که بتوانید آنچه واقعاً در ذهن شما میگذرد را به زیباترین و تاثیرگذارترین شکل بگویید تا انسانهای ارزشمند را جذب زندگیتان کنید. ببینید چقدر یادگیری مهارت فن بیان در زندگی ما مهم و ضروریست! چیزی که در ادامه خواهم گفت قطعاً برای شما جذاب و خواندنی خواهد بود.
اگر زندگینامه تمام مردان بزرگ در طول تاریخ را مطالعه کنید، خواهید دید که حداقل در سه ویژگی با یکدیگر مشترک هستند:
✔️ میل و اشتیاق سوزان
✔️ داشتن یک رویا و هدف بزرگ
✔️ مهارت سخن گفتن و اقناع کردن انسانها
فن بیان تنها مختص گویندهها و سخنرانان است!
آیا این جمله برای شما عجیب به نظر میرسد؟
برخی واقعاً اینطور فکر میکنند که فن بیان صرفاً برای افرادیست که میخواهند در رادیو و تلویزیون صحبت کنند! هر چند که من و شما میدانیم این طرز فکر ۱۰۰٪ اشتباه است و کاربرد فن بیان و سخنوری بسیار گستردهتر از یک رسانه است.
آیا میتوان دنیای بدون تلفنهای هوشمند و اینترنت را تصور کرد؟ قطعاً خیر.
الان هم به هیچ عنوان نمیتوان تصور کرد که یک فرد بتواند با فن بیان ضعیف به پیشرفت و موفقیت چشمگیر برسد. حتماً میپرسید چرا؟ به هر گوشهی بازار و کسب و کار نگاه کنید، تعداد رقبا به شدت زیاد شده است. این موضوع به این معنی است که خریدار میتواند از بین گزینههای نامحدود یک نفر را انتخاب کند. ملاک انتخاب چیست؟
۱. ارتباط خوب برقرار کند
چند لحظه به این سوال فکر کنید: چندبار شده است که به دلیل طرز بیان نامناسب یک فروشنده از او خرید نکردهاید؟
۲. خدمات بهتر ارائه کند
نمیدانم که شغل شما چیست اما فن بیان میتواند یک مزیت رقابتی بسیار مهم و ارزشمند باشد و این موضوع در تمام مشاغل و حرفهها صدق میکند.
فن بیان به شما اعتمادبهنفس آهنین میدهد
بین فن بیان و اعتمادبهنفس یک ریسمان ضخیم و قطور وجود دارد، به گونهای که اصلاً نمیتوان این دو را از هم جدا کرد. به همین دلیل است که در دورههای فن بیان یک فصل را به صورت کامل در مورد اعتمادبهنفس صحبت میکنیم.
وقتی که فن بیان قوی داشته باشید، رفته رفته اعتمادبهنفس شما افزایش پیدا میکند و در حین سخن گفتن یک حس قدرت و اقتدار درونی را احساس خواهید کرد. این حس خارقالعاده نفوذ و تاثیرگذاری شما روی دیگران را به شدت افزایش میدهد. این موضوعیست که بر اساس تجربه به شما عزیزان عرض میکنم.
✔️ عقاید و نظراتتان را به سادگی بیان میکنید
✔️ دل و ذهن انسانها را به چنگ میآورید!
✔️ با افرادی که دوست دارید رابطه ایجاد میکنید
✔️ با خانواده، دوستان و همکاران ارتباط موثر برقرار میکنید
با تمام نقاط مثبت و مزایایی که اینجا گفته شد، لطفاً به این نکته توجه باشید که یادگیری فن بیان نیاز به صرف زمان، آموزش دیدن و تمرین مستمر دارد. اینطور نیست که یک شبه بتوانید این مهارت را کسب کنید، باید بهای آن را بپردازید!
فن بیان ذاتی است!
یکی از باورهای رایج و ۱۰۰٪ اشتباه برخی افراد این است که تصور میکنند، اگر فردی میتواند خوب سخن بگوید، یک موهبت ذاتی و خدادادی است. زمانی که یک شخص این جمله را عنوان میکند، به چشمان او نگاه میکنم و لبخند میزنم، میدانید چرا؟
انسان برای اینکه تلاش نکند و با چالش مواجه نشود، با یک بهانه ساده خودش را توجیه میکند و سر بر بالین میگذارد. همه ما میدانیم که یادگیری یک مهارت نیاز به تلاش و ممارست فراوان دارد. بنابراین این گفتهها و بهانهها برای من که بیش از یک دهه است در حوزه آموزش فعالیت میکنم، عادی شده است.
البته این موضوع را رد نمیکنم که بعضی افراد ذاتاً سخنور خوبی هستند، اما به هیچ عنوان نمیپذیرم که فن بیان ذاتیست و نمیتوان این مهارت را بدست آورد. احتمالاً زندگینامه شگفتانگیز استاد نطق یونان دموستن را خوانده باشید. نقل شده که او یک فرد ضعیف و خجالتی بود که فن سخن گفتن را در حد یک کودک معمولی نمیدانست. اما این فرد آنقدر تلاش کرد تا به رویا و آرزوی خود رسید و هماکنون از او در تاریخ به عنوان یکی از برترین سخنوران جهان یاد میشود.
به شما قول میدهم با آموزش و تمرین مستمر حداقل سه برابر بیشتر از یک فرد با استعداد رشد و پیشرفت خواهید داشت.
بنابراین بهانهتراشی و توجیه کردن ممنوع است!
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.