دوست دارید فن بیان سخنرانهای حرفهای را داشته باشید؟
در این مقاله قصد دارم در مورد تمرین «هوم» و 5 نکتۀ مهم در فن بیان یک سخنران حرفهای صحبت کنم. یکی از مهمترین تمرینهای فن بیان و صداسازی که من پیشنهاد میکنم هر روز بعد از بیدار شدن انجام بدید تمرین «هوم» هست. این تمرین با یک فرکانس خاص تارهای صوتی را به لرزش درمیآورد و باعث گرم شدن آنها میشود. همین تمرین را میتوان با نُتهای موسیقی (دو، رِ، می، فا، سُل، لا، سی) نیز انجام داد که با عنوان سلفژ عملی شناخته شده است و تارهای صوتی شما را کوک میکند.
وقتی یک سخنران حرفهای شروع به صحبت میکند، کلامش به دل مخاطبان مینشیند و تصور عموم این هست که او صرفاً فن بیان خوبی دارد و از واژهها و جملههای تاثیرگذار استفاده میکند. بله من هم این موضوع را تایید میکنم اما یک راز بزرگ دیگر وجود دارد که معمولاً هیچکجا به آن اشاره نمیشود و من قصد دارم آن را با شما خوانندگان عزیز در میان بگذارم. یک سخنران حرفهای برای اینکه فن بیان خوبی داشته باشد:
(1) دایرۀ واژگان وسیع داشته باشد تا بتواند در حین صحبت کردن از کلمات مترادف نیز استفاده کند. استفاده از واژههای مترادف تاثیر بسزایی در ایجاد هیپنوتیزم کلامی و تاثیرگذاری روی افراد دارد. با دانستن واژههای زیاد میتوان از «قانون دوتایی» و «قانون سهگانه» نیز استفاده کرد تا مخاطبان را مجذوب و شیفته خودتان کنید. در مورد این دو قانون در مقالههای بعدی صحبت خواهیم کرد.
(2) تکنیکهای اساسی فن بیان را بشناسد و بتواند در حین صحبت کردن از آنها استفاده کند. برخی از این تکنیکها شامل تاکید، مکث، آینه، تکرار، تضاد، زنجیر، شرطیسازی ذهن ناخودآگاه با زبان بدن و بازی کردن با لحن صدا اشاره کرد.
(3) به مهارت داستانگویی مسلط باشد و بتواند با یک ساختار از قبل طراحی شده و به صورت کاملاً هدفمند، داستانهای شخصی را برای مخاطبان تعریف کند. در حین داستانگویی لازم است به نکاتی مانند غافلگیر کردن مخاطبان و ایجاد شوق و اشتیاق و درگیر کردن احساسات آنها توجه کرد. در صورت تمایل میتوانید روشها و تکنیکهای داستانگویی حرفهای را در کتاب مرجع «آموزش مهارت داستانگویی در سخنرانی» مطالعه کنید.
(4) با انجام ورزش و مراقبه (مدیتیشن) سطح انرژی خودش را بالا نگه دارد. میزان تأثیرگذاری شما روی حضار ارتباط مستقیم با میزان انرژی شما دارد و این میزان انرژی شماست که مخاطبان را ترغیب میکند تا به ادامۀ صحبتتان گوش دهند. خاطرم هست که چند ماه پیش در سمینار یکی از بهترین سخنرانهای کشور حضور داشتم و قابل ذکر است که این فرد تسلط مثالزدنی به مهارت فن بیان و سخنوری دارد. قبل از شروع سخنرانی متوجه شدم که انگار مشکلی برایش پیش آمده و سطح انرژیاش مثل همیشه نیست. جالب است بدانید که در حین سخنرانی بههیچعنوان نتوانست مخاطبان را مجذوب خودش کند و آنها را به وجد آورد. بنابراین مدیریت و مراقبت از انرژیتان یکی از مهمترین وظایف شماست و به همین دلیل سخنرانان حرفهای در روز سمینار به اخبار گوش نمیدهند و تا جایی که امکان دارد ارتباطشان را با دنیای بیرون و انسانهایی باانرژی منفی قطع میکنند. اگر یک فرد درونگرا هستید پیشنهاد میکنم مقالۀ ’’چگونه بهعنوان یک سخنران درونگرا انرژی ذهنی خود را مدیریت کنیم؟‘‘ را مطالعه کنید.
(5) هرروز تمرینهای صداسازی را انجام دهد. تمرینهای صداسازی بهقدری اهمیت دارند که اگر یک روز انجام ندهید، احساس میکنید حالت صدایتان تغییر کرده و زیبایی دیروزش را ندارد.
قرار شد در مورد راز مهم سخنرانان حرفهای صحبت کنیم. اگر میخواهید به زیبایی صحبت کنید و با کلامتان دیگران را مجذوب و شیفتۀ خودتان کنید، لازم است نُتهای موسیقی را بشناسید و آهنگ صحبت کردن شما مطابق با این نُتها باشد. اجازه بدهید یک سؤال از شما بپرسم: به نظر شما چرا دوست داریم به ترانۀ خوانندۀ موردعلاقهمان گوش بدهیم؟ آیا من و شما نمیتوانیم متن آهنگ او را تقلید کرده و بخوانیم؟ مسلماً میتوانیم اما نحوۀ آواز خواندن یک خواننده بسیار متفاوت است و بر اساس نُتهای موسیقی آواز میخواند. این آهنگ صدای خواننده که از انرژی درون او نشئت میگیرد به واژههای یک شعر روح و جان و زندگی میبخشد و همین موضوع در مورد سخنران نیز صدق میکند. کلام زمانی تأثیرگذار و شنیدنی است که با یک آهنگ و انرژی خاص بیان شود. این موضوع خصوصاً در مورد افراد درونگرا که اغلب لحن صدای مونوتون و یکنواخت دارند صدق میکند و در کتاب «شخصیتشناسی از دیدگاه یک سخنران» در مورد آن صحبت کردم. هدفم از توضیحات گفته شده این بود که شما را با دلایل اهمیت تمرین «هوم» آشنا کنم. تمرین «هوم» علاوه بر گرم کردن و نرمش تارهای صوتی، باعث پرورش صدا نیز میشود. بهعنوانمثال وقتی به باشگاه بدنسازی میروید و تمرینهای عضله سازی را انجام میدهید، بعد از گذشت چند ماه که به خودتان نگاه میکنید، متوجه رشد و بزرگ شدن عضلات بدن میشوید. تمرین «هوم» مشابه این تغییر را در تارهای صوتی شما به وجود میآورد. در مورد خانمها اطلاعات لازم را ندارم که در این رابطه نظر بدهم، اما در مورد آقایان بعد از گذشت یک ماه احساس میکنید که صدا بمتر و پختهتر شده و در حین صحبت کردن اعتمادبهنفس را در تُن صدای خود احساس میکنید.
برای انجام تمرین «هوم» دهان را بهگونهای بسته نگه دارید که انگار یک توپ پینگپونگ در آن قرار دارد، سپس یک نفس عمیق بکشید و آوای «هوم» را زمزمه کنید. توجه داشته باشید که بههیچعنوان به تارهای صوتی فشار نیاورید و با صدای آرام تمرین را انجام دهید. انجام روزانۀ این تمرین به مدت زمان 5 دقیقه تغییر شگرفی را در درازمدت در صدای به وجود میآورد، بهگونهای که اطرافیان از شنیدن صدایتان متعجب میشوند. شاید برای شما عجیب باشد که چگونه چند دقیقه تمرین کوتاه میتواند تغییر بزرگی در صدایتان ایجاد کند؟ پیشنهاد میکنم کتاب «اثر مرکب» دارن هاردی و «برتری خفیف» جف اولسون را بخوانید که چگونه کارهای کوچک تغییر بزرگ در زمان طولانی ایجاد میکنند.
در پایان عنوان کنم که تمرین هوم با نُتهای موسیقی با نام سُلفِژ عملی معروف است و انجام آن لحن صدای شما را بسیار آهنگینترو دلنشینتر میکند. فایل صوتی تمرین هام را میتوانید به صورت آنلاین بشنوید:
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.