۵ نکته طلایی در برقراری ارتباط موثر
یکی از مهمترین روشهایی که باید در آن مهارت پیدا کنید، هنر به دست آوردن دل دیگران است. شما در هر شغل و حرفهای باشید، در هر سازمان و ادارهای که فعالیت کنید و رابطۀ عاطفی شما تا هر اندازه عمیق باشد، نیاز دارید که قلب و ذهن اطرافیان خود را بدست بیاورید و از آن خود کنید.
نتیجه تحقیقات روانشناسان نشان میدهد بسیاری از دستاوردها و موفقیتهای ما در زندگی از طریق برقراری ارتباط موثر و هدفمند با دیگران شکل میگیرد. بنابراین قصد دارم در رابطه با پنج نکته ارتباط موثر با شما عزیزان صحبت کنم.
نکته ۱: خود واقعیتان باشید
واقعی باشید، شفاف باشید و خودتان باشید… منظور من خود واقعی شماست. بیشتر مردم برای نشان دادن خودشان به شکلی که واقعاً نیستند انرژی زیاد و باورنکردنی صرف میکنند. بیشتر حرفها و سخنان آنها برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران است و فکر میکنند که دیگران نیز آنها را باور میکنند! واقعیت این است که هیچکس نمیتواند برای همیشه تظاهر کند و دیگران را برای مدتزمان طولانی فریب دهد. اطمینان دارم که شما هم افرادی را ملاقات کردهاید که در دیدار اول بهشدت شما را تحت تأثیر قرار دادهاند اما پس از مدتی متوجه شدید که آنها همان چیزی نیستند که میگویند و از خودشان نشان میدهند. بهقولمعروف از کوزه همان برون تراود که اوست!
بیشتر انسانها میتوانند حقیقت را احساس کنند، اصالت یک فرد را بو بکشند و زمانی که فردی خود واقعیاش را نشان نمیدهد متوجه شوند. وانمود کردن و فیلم بازی کردن مردم را بهسرعت از شما خواهد کرد.
امروزه مردم بسیار آگاهتر از گذشته هستند و بیشتر از هر زمان دیگری به دنبال اصالت انسانها میگردند.
دیل کارنگی در کتاب آیین دوستیابی به این موضوع اشاره میکند که سادهترین راه برای به دست آوردن دل دیگران این است که به آنها علاقه نشان دهید. البته تصور من این است که منظور او این بوده که برای شناختن دیگران مشتاق باشید و علاقه نشان دهید. شاید این حس را تجربه کرده باشید که وقتی یک نفر برای شناختن شما و علائقتان کنجکاو است بینهایت احساس خوشایند و شیرینی را تجربه میکنید. بنابراین برای شناختن دیگران کنجکاو باشید و تا میتوانید سؤال بپرسید!
بخشی از این پادکست صوتی در مورد ابراز «خود واقعیتان» است:
نکته ۲: همیشه مثبت باشید
شکایت کردن و غُرغُر کردن بسیار آسان است. همه میتوانند از وضع موجود شکایت کنند، مشکلات را بشمارند و از بیمسئولیتی و بیکفایتی دیگران انتقاد کنند. اگر دقت کنید ما معمولاً جذب افراد باروحیه و مثبت اندیش میشویم، نه افرادی که همیشه مشغول گله و شکایت از روزگار هستند. جالب اینجاست بدانید که پروردگار عالم نیز درهای رحمت، برکت و فراوانی را بهسوی بندهای باز میکند که جنبههای مثبت زندگیاش را شکر گذاری میکند و به خاطر نعمتها و موهبتهایش سپاسگزار است. روزانه سه مورد از چیزهایی که به خاطر خداوند را سپاسگزار هستید روی یادداشت کنید و ببینید چقدر زندگی شما تغییر خواهد کرد.
بنابراین سعی کنید در شرایط مختلف یک فرد مثبت نگر و باانرژی باشید. البته این موضوع بدین معنا نیست که شما باید تحت هر شرایطی بخندید و شوخی کنید، اما لازم است که سعی کنید در هر شرایطی به نکات مثبت توجه بیشتری داشته باشید.
کاری کنید که شما را به مثبت بودن، باشخصیت بودن و رفتار مؤدبانه بشناسند. اینها خصوصیاتی هستند که مردم بهصورت ناخودآگاه به دنبال آنها میگردند و با دیدن آنها به اصیل بودن و اصالت شما پی میبرند.
نکته ۳: تا میتوانید حسنجویی کنید!
حسنجویی کردن دقیقاً مشابه هدیه دادن به دیگران است!
جالب است بدانید یکی از بهترینهای تکنیکهای متقاعدسازی حسن جویی و تعریف واقعی از افراد هست. چرا؟
چون وقتی از کسی حسن جویی میکنید، ازنظر ذهنی آمادگی بیشتری برای شنیدن بقیهی صحبت و درخواستتان پیدا میکند.
حسن جویی به معنی تائید یک ویژگی مثبت و واقعی از طرف مقابل است. البته حسن جویی با چاپلوسی فرق دارد، چون چاپلوسی از ضعف شخصیت افراد نشات میگیرد و عموماً یک تعریف دروغین است که بهمنظور رسیدن به یک هدف خاص انجام میشود، اما حسن جویی عزتنفس بالای شما را نشان میدهد و میخواهید یک احساس خوب را در مخاطبتان به وجود آورید. بنابراین فردی که عزتنفس بالا دارد، علاوه بر اینکه ویژگیهای مثبت خودش را میبیند، ویژگیهای مثبت دیگران را نیز میتواند ببیند و بازگو کند.
از دیگران حسن جویی کنید تا بتوانید روابط صمیمانهتری با آنها برقرار کنید و دل آنها را به دست آورید. بابت کارهایی که برای شما انجام میدهند راحت و صادقانه تشکر کنید. این جمله را به خاطر بسپارید که:
«با صدای بلند قدردانی کنید و با صدای آهسته انتقاد»
برای بیان حسن جویی میتوان از این فرمول استفاده کرد:
بیان اسم شخص
بیان تعریف
بیان دلیل تعریف
سپاسگزاری
به این مثال توجه کنید: ’’آقای رضایی شما انسان متشخص و فرهیختهای هستید، چون در این مدت آشنایی با همۀ کارکنان با احترام رفتار کردید. خوشحالم که با فردی مثل شما در ارتباط هستم.‘‘
چند نکتۀ مهم در بیان تعریف وجود دارد:
۱. تا آنجایی که میتوانید از تعریفهای غیرواقعی که احساس چاپلوسی را به مخاطب منتقل میکند، خودداری کنید.
۲. در بیان تعریف هرچقدر که میتوانید به جزئیات اشارهکنید. وقتی فردی را با گفتن جزئیات رفتار او تحسین میکنید، دفعۀ بعد نیز دقیقاً همان رفتاری را انجام میدهد که شما میخواهید.
نکته ۴: دست بخشش داشته باشید
قبل از اینکه از دیگران درخواست داشته باشید، چیزی را به آنها ببخشید و ارائه کنید. بسیاری از مردم فقط در فکر این هستند که از دیگران سود و منفعت ببرند و از اینکه چرا در شرایط بحرانی دیگران به کمکشان نمیآیند تعجب میکنند!
اگر دائم به این فکر باشید که به دیگران سود برسانید و کمک کنید، روابط خود را با آنها گسترش میدهید و دوستانی را پیدا میکنید که همیشه به یاد شما خواهند بود.
زیگ زیگلار یک جملۀ معروف دارد که میگوید: شما میتوانید هر چیزی را که میخواهید در زندگی داشته باشید اگر فقط به دیگران کمک کنید تا آنچه را میخواهند به دست آورند.
نکته ۵: حساب بانکی عاطفی را پر کنید!
تام راث در کتاب معروف «سطل شما چقدر پر است؟» به این موضوع اشاره میکند که به روابط خود با دیگران به چشم یک حساب پسانداز بانکی نگاه کنید. هرچقدر در این حساب بیشتر بریزیم، هنگامیکه به آن نیاز داریم بیشتر در اختیار خواهیم داشت. اما اگر حساب بانکی روابط شما خالی باشد، در مواقع نیاز نیز چیزی نخواهید داشت که از آن برداشت کنید!
اگر به روابطی که برقرار میکنید با این دید نگاه کنید، قطعاً دوست دارید بیشتر به دیگران کمک کنید و به آنها سود برسانید، چون در این حالت سرمایه حساب بانکی شما نیز بیشتر خواهد شد و هر زمان که نیاز داشته باشید، چند نفر را خواهید داشت که به شما کمک کنند.
دارن هاردی در کتاب «استثنا باشید» به این موضوع اشاره میکند که» در هر توئیت یا پست فیسبوک یا مقالهای که در وبلاگ خود قرار میدهم هدفم این است که کاری کنم افراد بیشتری بهره ببرند و از آن برای بهتر و موفقتر زیستن استفاده کنند. در این پستها بهندرت از چیزی حرف میزنم که به نفع خودم هست و حاصل این شده که کانون هزاران دوست در سراسر جهان دارم، کسانی که سرمایههای اصلی کسبوکار من محسوب میشوند.
مقالۀ فوق بر اساس کتاب «استثنا باشید» دارن هاردی، ترجمۀ بانو فریبا جعفری نمینی از انتشارات نسل نواندیش نوشته شده است.
جهت آموختن مهارت ارتباط موثر و گسترش روابط انسانی در کسبوکار اکیداً پیشنهاد میشود در دوره جامع فن بیان و صداسازی شرکت کنید و آموزشها و تمرینها را به کار ببرید. [maxbutton id=”5″ ] |
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.