چگونه انرژی کلامی را افزایش دهیم؟
منظور از انرژی کلامی چیست؟
در فیزیک، انرژی به صورت توانایی انجام کار، یا توانایی به حرکت در آوردن و یا ایجاد تغییر در ماده تعریف میشود. بنابراین ماهیت انرژی بهگونهای است که میتواند باعث تغییر در یک ماده شود. انرژی کلامی نیز باعث تاثیرگذاری روی افراد میشود. وقتی به سخنرانی سخنرانهای انگیزشی مانند لس براون یا تیدیجیکس گوش میدهید، احساس میکنید کلام آنها قدرت دارد، شما را تحت تاثیر قرار میدهد و انگار یک چیزی را درونتان تکان میدهد. این افراد انرژی کلامی بالایی دارند.
وقتی یک نفر با هیجان صحبت میکند و فریاد میزند، به صورت ناخودآگاه حالت درونی شما نیز تغییر میکند. این فرد با انرژی کلامی خودش توجه شما را به خودش جلب کرد و احساس درون شما را به حرکت درآورد.
یک لحظه تصور کنید که وارد ساختمان یک شرکت شدید، در قسمت ورود نگهبان روی صندلی لم داده است و مشغول چرت زدن است. وقتی از او میپرسید که به کدام طبقه باید بروید، آرام و بیحوصله به شما پاسخ میدهد: طبقۀ سوم! در این حالت چه احساسی به شما دست میدهد؟ قطعاً حالتان گرفته میشود و در دلتان میگویید وقتی نگهبان ساختمان اینگونه جواب میدهد، چه انتظاری از پرسنل شرکت میتوان داشت؟ در این سناریو نگهبان با انرژی کلامی پایین با شما صحبت کرد.
اجازه بدهید یک مثال دیگر برایتان بزنم. چند لحظه به دوران شیرین مدرسه برگردید و به خاطرات آن زمان فکر کنید. بعضی از همکلاسیها به اندازهای آرام و با لحن سست و ضعیف صحبت میکردند که حتی معلم کلاس هم به درخواستها و سوالهای او توجه نمیکرد! از طرف دیگر بعضی از بچهها به قدری با شور و هیجان در کلاس حرف میزدند که توجه همه به سمت آنها جلب میشد. این افراد با اعتمادبهنفس حرف میزدند و انرژی کلامی بالایی داشتند.
وقتی انرژی کلامی پایین داشته باشیم، معمولاً دیگران به درخواستها و خواستۀ ما توجه نمیکنند و به صورت ناخودآگاه ما را نادیده میگیرند. بنابراین افزایش انرژی کلامی در ارتباطاتمان نقش بسزایی دارد و ما را فردی با اعتمادبهنفس نشان میدهد.
برای اینکه بتوانیم انرژی کلامیمان را افزایش دهیم، لازم است که اندامهای گفتاری خودمان را تقویت کنیم که به صورت خلاصه شامل این قسمتها میشود:
- اندام تنفسی
- تارهای صوتی
- دهان
- فک
- لبها
در ادامۀ این مقاله سه تمرین ساده و کاربردی را به شما معرفی میکنیم که در تقویت ماهیچههای لب، فک و دهان نقش بسزایی دارد و اگر این تمرینها را به صورت مستمر و روزانه انجام دهید، به زودی تاثیر آن را در افزایش انرژی کلامی خود خواهید دید.
تمرین خودکار
یکی از دلایل بی انرژی بودن صدا، استفاده نکردن از تمام ظرفیت اندامهای کلامی است. اگر به افراد پیرامون خودتان دقت کنید، مشاهده خواهید کرد که اغلب در حین صحبت کردن لب و دهان را بهاندازه کافی باز نمیکنند. بهعبارتدیگر ماهیچههای فک فعالیت چندانی انجام نمیدهند. این موضوع باعث کاهش شدید انرژی کلامی میشود. اگر انرژی کلامی صدای شما پایین باشد، بدون اعتمادبهنفس به نظر میرسید و دیگران به صحبت شما توجه چندانی نشان نمیدهند.
با کمک تمرین خودکار، انرژی کلامی ما چندین برابر میشود و جذابیت را در صدای ما ایجاد میکند. برای انجام آنیک خودکار را بین دندانها میگذاریم و یک صفحه از کتاب را با صدای بلند میخوانیم. باید سعی کنیم در حین ادای کلمات لبها کاملاً باز و بسته شود و واژهها را بسیار واضح بیان کنیم.
باز و بسته کردن دهان
مهمترین اندام گفتاری ما دهانمان هست و عجیب است که اغلب افراد در حین صحبت کردن دهان را به اندازۀ کافی باز و بسته نمیکنند و گلهمند هستند که چرا با انجام برخی از تمرینهای صداسازی نتیجۀ لازم را نگرفتند. وقتی دهان را به اندازۀ کافی باز و بسته نکنیم انرژی کلامی ما به شدت پایین میآید و از اثرگذاری کلام ما کم میشود.
تمرین مشددخوانی
یکی از تمرینهای قدرتمند افزایش مهارت فن بیان، تمرین مشدد خوانی است. این تمرین با تقویت عضلات لب و دهان باعث میشود کلمات را پُرقدرت، باانرژی و وضوح بیشتر بیان کنیم. در مشدد خوانی حروف را بهصورت مشدد و اغراقآمیز بیان میکنیم. دهان تا بیشترین اندازه باز میشود و به فک فشار زیادی وارد میگردد. معمولاً بعد از انجام آن بعضی از اندامهای کلامی دچار درد میشود.
برای انجام آن میتوانید یک جمله را انتخاب کنید و با صدای بلند و بهصورت مشدد آن را بخوانید. به عنوان مثال:
بّدّوّنّ دّاّسّتّاّنّ بّهّ سّخّنّرّاّنّیّ نّرّوّیّدّ
برای اطلاعات بیشتر به دورۀ جامع صداسازی مراجعه کنید.
از توجه شما سپاسگزاریم.
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.