چرا ثانیه های شروع سخنرانی بسیار اهمیت دارد؟
“قبلا در کتاب ها و مقالات معتبر خوانده بودم که نحوه شروع سخنرانی بسیار حائز اهمیت است اما تا وقتی که سخنرانی مارک زاکربرگ را در دانشگاه هاروارد ندیده بودم به این زیبایی این موضوع را درک نکرده بودم. «هیچ کس وقتی کاری را شروع میکند موفق نیست، وقتی ایده ای به ذهن شما می آید هیچوقت کامل نیست، این شما هستید که به ایده تان شاخ و برگ میدهید و آن را میسازید، فقط کافیه که شروع کنید. اگر من همه چیز را از قبل در مورد ارتباط بین انسان ها میدانستم هیچوقت فیسبوک خلق نمیشد.» در همان ثانیه های اول، اساتید و دانشجویان محو جادوی کلمات مارک زاکربرگ شده بودند.“
چرا ثانیه های شروع سخنرانی اهمیت دارد؟و چگونه با یک شروع خوب می توانیم مخاطب را شیفته خود کنیم و بدرخشیم؟
لطفا قبل از اینکه به مطالعه این مقاله بپردازید در مورد دو سوال فوق فقط یک دقیقه فکر کنید…
در ادامه قصد داریم به این سه سوال پاسخ دهیم:
سوال 1. منظور از شروع خوب چیست؟
سوال 2. اگرشروع خوب نداشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟
سوال 3. راهکار یک شروع خوب چیست؟
یک شروع خوب…
یک شروع خوب بدین معنی است که مخاطب از همان ثانیه های اول شیفته و مجذوب کلام سخنران شود. بنا به ساختار فیزیولوژیکی مغز انسان اگر موضوعی همان ابتدا نظرش را جلب نکند بعید است که بعدا نیز توجهش معطوف آن موضوع شود. درسخنرانی مارک نیز این موضوع رعایت شد و با همان کلمات اغازین ذهن مخاطب درگیر سخنزانی وی شد. یک شروع خوب می تواند در ذهن مخاطب اثری جاودانه خلق کند و برای همیشه در یاد و خاطر وی بمانید.
بدون استثناء تمام سخنران های حرفه ای جملات ابتدایی را به دقت طراحی میکنند و بارها آن را تمرین میکنند، چه سخنرانی از روی متن باشد یا نباشد. به دلیل اینکه در ابتدای سخنرانی فقط ده ثانیه زمان داریم تا توجه مخاطب را جلب کنیم که قابل ذکراست در تحقیقات اخیر مایکروسافت این پنجره زمانی به 7 ثانیه کاهش پیدا کرده است. من از زمانی که شروع صحبت را کلمه به کلمه طراحی میکنم بسیار تاثیرگذارتر از روزهای اول با مخاطب صحبت میکنم. برای یک سخنرانی خوب لازم است که شروع آن استادانه مهندسی شده باشد.
یک شروع خوب حتی در فرهنگ و ابیات ما نیز سابقه ای کهن دارد. حتما این ضرب المثل معروف را شنیده اید: «سالی که نکوست از بهارش پیداست». این موضوع را می توان به سخنرانی نیز تعمیم داد و عنوان کرد یک سخنرانی تاثیرگذار حتما شروعی اغوا کننده و جذاب دارد.
اما اگر شروعی خوب نداشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟
اتفاق خاصی نمی افتد! فقط مخاطب به صحبت ما گوش نخواهد داد و احتمالا با بغل دستی یا تلفن همراه خود مشغول میشود و در ادامه مجبور میشویم برای دیوار سالن صحبت را ادامه دهیم. بسیاری از سخنرانی ها را به خاطر دارم که فقط چند دقیقه پس از شروع مخاطبین باهم شروع به صحبت کردند والبته تعدادی نیز جلسه را نیز ترک نمودند! پس اگر شروعی خوب نداشته باشیم ممکن است این اتفاق برای هر یک از ما نیز رخ دهد.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که مشغول تماشای یک فیلم شوید و در همان دقایق ابتدایی از ادامه تماشای آن منصرف گردید؟ چون آن گونه که انتظار داشتید توجه شما را جلب نکرده بود. من علاقه خاصی به سریال معروف گمشدگان دارم و این علاقه زمانی شکل گرفت که در همان پنج دقیقه اول مات و مبهوت داستان آن شدم. اگر شروع این سریال نظر من را جلب نمیکرد در همان ابتدا از تماشای آن منصرف میشدم، و متاسفانه این اتفاق به طور مشابه در بسیاری از سخنزانی ها رخ میدهد.
خوب راهکار چیست؟
در آغاز سخن به صورت مختصر به یک شروع خوب اشاره شد. شروع باید به گونه ای باشد تا نظر مخاطب جلب شود و حس کنجاوی برای اینکه بقیه صحبت را بشنود بوجود آید. در آغاز سخنرانی مارک دو نکته بسیار مهم در مورد شروع یک کار و نقش ما در رشد ایده ها مطرح شد و بلافاصله وی تجربه شخصی خودش در خلق فیسبوک را با مخاطب در میان گذاشت. مخاطب مشتاق شده بود تا بقیه صحبتش را بشنود.
اما چطور می توانیم همانند مارک یک شروع عالی و استادانه داشته باشیم؟ همراه ما باشید در مقاله بعد به چندین روش کاربردی و مهم یک سخنرانی تاثیرگذار اشاره خواهیم کرد.
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.