داستان ترس از سخنرانی من
“اولین باری که قرار بود در مقابل جمعیت سخنرانی کنم را یادم هست. هیچ آشنایی با الفبای سخنرانی نداشتم اما از بین 30 نفر من انتخاب شده بودم که گزارش سالانه رو جلوی 300 نفر از مدیران ارائه بدم. قوت قلب من همکارانم بودند که اون گوشه و کنار اشاره میکردن: تو خوب صحبت میکنی. هرچقدر به لحظه سخنرانی نزدیک میشدیم من بیشتر دلم میخواست که داخل سالن نباشم! استرس تمام وجود منو فرا گرفته بود. بالاخره لحظه موعود فرا رسید و من پشت تریبون رفتم تا برای جمعیت صحبت کنم. متنی که حفظ کرده بودم رو با سرعت تمام گفتم و رفتم. اون زمان بود که این جرقه توی ذهنم بوجود آمد: ای کاش فنون سخنرانی رو بلد بودم.”
ترس از سخنرانی اصلا موضوع عجیبی نیست. در تحقیقی که توسط آقای جفری هانر انجام شد 74 درصد از سخنرانان «مجرب» ترس قبل از سخنرانی را دارند. من در بسیاری از سمینارها شاهد بودم که در دقایق اول، سخنرانان سرشناس کشور ترس و دلهره را تجربه میکنند. این موضوع جای نگرانی ندارد و با روش هایی که ادامه بیان میگردد می توانیم میزان آن را کنترل نماییم.
در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد:
چرا قبل از شروع سخنرانی ترس داریم؟
این موضوع دلایل متفاوتی دارد. شاید ترس داریم که مخاطب به صحبت ما توجه نکند و سخن ما برایش جالب نباشد. به همین دلیل لازم است که قبل از شروع سخنرانی برای تهیه محتوا وقت بگذاریم تا مطلبی را ارائه کنیم که برای مخاطب ارزشمند باشد. به مرور تجربه کسب کردم که هروقت در تهیه مطالب وقت گذاشتم در جذب مخاطب موفق تر بودم. پس لازم است که محتوای مناسب برای ارائه به مخاطب داشته باشیم.
شاید ترس داشته باشیم که نتوانیم ارتباط مناسبی بین خودمان و مخاطب برقرار کنیم و در نتیجه ارائه مناسبی نداشته باشیم. از این رو لازم است مهارت های ارتباطی لازم را فرا بگیریم تا در جذب مخاطب بهترعمل کنیم. در سمینارهای مختلفی که حضور داشتم افرادی که ارتباط بهتری با حضار برقرار میکردند تصویر آنها برای همیشه در ذهن مخاطب باقی میماند. پس یادگیری مهارت های ارتباطی ضروری است.
ترس دیگر فراموشی متن سخنرانی است. شاید فکر کنیم اگر در حین سخنرانی حرفمان را فراموش کردیم چه اتفاقی می افتد؟ به همین دلیل من با حفظ متن سخنرانی موافق نیستم و بهتر است یک نقشه ذهنی از محتوای سخنرانی تهیه کنیم و براساس آن صحبت کنیم. من برای اکثر سخنرانی ها یک نقشه ذهنی تهیه میکنم و مطالبی را که قصد دارم عنوان کنم را معمولا فراموش نمیکنم.
چگونه ترس از سخنرانی را کنترل نماییم؟
دو عامل مهم را در اینجا بررسی خواهیم کرد. دانستن اینکه هدف ما از ارائه سخنرانی چیست بسیار حائز اهمیت است. زمانی که بدانیم هدف ما از انجام یک کار چیست اعتماد به نفسمان به شدت افزایش پیدا میکند. فرض کنید یک دانشجو قصد دارد مطلبی را ارائه دهد و اصلا هدف انجام این کار را نمی داند و صرفا میخواهد رفع تکلیف کند. من از شما یک سوال دارم: آیا این دانشجو میتواند ارائه موفقیت آمیز داشته باشد؟ تونی رابینز نیز بارها اشاره کرده است برای انجام هرکاری ابتدا هدف انجام آن را از خودتان بپرسید. پس ضرورت دارد که قبل از انجام سخنرانی هدف انجام آن را مشخص نماییم.
عامل دوم در کنترل ترس داشتن تمرین مناسب است. همانطور که میدانید تمرین و اعتماد به نفس ارتباط مستقیم دارند و هرچقدر بیشتر تمرین کنیم اعتماد به نفس بالاتری خواهیم داشت. در این صورت میزان ترس ما نیز کاهش پیدا میکند و میتوانیم ارائه بهتری داشته باشیم. در کنسرت ها شاهد این موضوع هستیم که نوازندگان چندین ماه قبل از اجرا تمرین بی وقفه دارند. با انجام تمرین می توانیم استرس را بهتر کنترل کنیم و در نتیجه میزان ترس کاهش پیدا میکند.
در این مقاله در رابطه با دلیل ترس قبل از سخنرانی و نحوه مدیریت آن صحبت کردیم. سه عامل در بروز ترس بررسی گردید و دو فاکتور مهم برای کنترل آن بیان شد.
درباره احسان خاکینهاد
نویسندۀ 10 عنوان کتاب - سخنران و مدرس دورههای آموزش مهارتهای کلامی در ارتباطات و سخنرانی
نوشته های بیشتر از احسان خاکینهاد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.